Alle har prøvet at have haft en hikke og ikke kunne slippe af med den. Men hvorfor hikker man egentlig? I denne artikel får du svaret, som måske kan redde samtalen med din gode ven, næste gang han eller hun har hikke. Du kan også læse om, hvordan du slipper for hikken.

cola drikke sommer

Mange oplever at hikke, hvis de drikker sodavand hurtigt. Men hvorfor hikker man egentlig? Her får du svaret.

Hvad er et hik?

Et hik er en automatisk reaktion, hvor mellemgulvet trækker sig sammen, luft indtages, men luftindtaget afbrydes at at stemmebåndet lukkes i luftrøret. Stemmebåndets lukning giver den karakteriske lyd.

Hvorfor hikker vi?

Det har længe været et mysterie, hvorfor vi egentlig hikker. Videnskabens ekspertier har diskuteret det i årtier og har ikke fundet det endelige svar.

Det kommer ofte uden nogen specielt grund - der er ikke noget vi mangler, ikke noget der sidder fast, eller der er som sådan ikke noget galt. Det er bare irriterende.

Forklaringen skal måske findes i det følgende:

  • Spædbørn har en mekanisme, hvor de hikker, når de er færdige med at tage modermælk. Det er fordi, at der kommer sammen med mælken luft med ned i maven.
  • Kroppen slipper for denne luft ved at lave hikkemekanismen. Det sker automatisk, uden at du kan styre det.
  • Når barnet har hikket kan det nemmere drikke mere
  • Denne mekanisme følger os så senere i livet, og kan bruge i andre sammenhænge, når vi har luft i maven, f.eks. hvis vi har drukket meget sodavand.
  • Det kan også skyldes irritation i halsrøret af fremmedlegemer, kroppen forsøger at slippe for
  • Folk oplever både at skulle hikke efter at have røget, have spist meget eller have drukket meget.

Smitter hikke?

Nej, hikke smitter ikke. Det er ikke en social mekanisme ligesom gabet. Se Hvorfor gaber man?
Hvordan slipper man for hikke?

Der kan skrives mange gode råd om, hvordan man slipper for hikke. Men de bedste råd kan opsummeres her - det er dem, men har fået bevist for oftest virker. Det er nemlig sådan, at man ikke altid kan slippe for sin hikke.  Det allerbedste råd er at drikke vand.

Er hikke farligt?

Nej, det er ikke farligt. Men hvis du hikker vedvarende i mere end 24 timer bør du kontakte din læge. Så er der formentlig et eller andet galt.

Hvorfor hikker man - den helt korte forklaring

Hikke er en automatisk reaktion for at slippe for irritationer i halsrøret og få luft nede fra maven ud igen. Man er dog ikke helt enige om, hvorfor det forekommer.

Andre artikler